Mastné ryby:
Ryby ako losos, makrela a sardinky, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, pomáhajú udržiavať vlhkosť pokožky a podporujú    Kĺby   zdravú pleť. Omega-3 majú tiež protizápalové vlastnosti, znižujú začervenanie a zápaly spojené s kožnými ochoreniami.

Avokádo:
Avokádo je skvelým zdrojom zdravých tukov, vrátane mononenasýtených tukov, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie elasticity pokožky. Avokádo navyše obsahuje vitamíny E a C, oba silné antioxidanty, ktoré chránia pokožku pred oxidačným poškodením.

Orechy a semená:
Mandle, vlašské orechy, chia semienka a ľanové semienka sú bohaté na živiny ako vitamín E, zinok a omega-3 mastné kyseliny. Tieto prvky zohrávajú dôležitú úlohu pri podpore zdravia pokožky, ponúkajú ochranu pred poškodením slnkom a podporujú produkciu kolagénu.

Bobule:
Čučoriedky, jahody a maliny sú plné antioxidantov, najmä vitamínu C. Tento vitamín je nevyhnutný pre syntézu kolagénu, ktorý pomáha udržiavať štruktúru pokožky a zabraňuje predčasnému starnutiu spôsobenému voľnými radikálmi.

Listová zeleň:
Špenát, kel a iná listová zelenina sú nabité vitamínmi A a C, ktoré sú kľúčové pre opravu a obnovu pokožky. Okrem toho obsahujú chlorofyl, známy svojimi detoxikačnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú čistiť pokožku zvnútra.

Sladké zemiaky:
Sladké zemiaky sú bohaté na betakarotén, prekurzor vitamínu A. Tento vitamín podporuje obnovu kožných buniek, čím prispieva k zdravšej pleti. Betakarotén tiež pôsobí ako prírodný opaľovací krém, ktorý chráni pokožku pred poškodením UV žiarením.

Paradajky:
Paradajky obsahujú lykopén, antioxidant, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a chráni pokožku pred UV žiarením. Varené paradajky, napríklad v omáčkach alebo polievkach, zvyšujú biologickú dostupnosť lykopénu.

Zelený čaj:
Zelený čaj je hydratačný nápoj so silnými antioxidantmi nazývanými polyfenoly. Tieto zlúčeniny majú protizápalové účinky a účinky proti starnutiu, vďaka čomu je zelený čaj vynikajúcou voľbou na podporu celkového zdravia pokožky.

Tmavá čokoláda:
Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa je bohatá na antioxidanty vrátane flavonoidov. Konzumácia mierneho množstva môže zlepšiť hydratáciu pokožky, chrániť pred poškodením slnkom a zlepšiť prietok krvi, čo prispieva k zdravej pleti.

Papája:
Papája je tropické ovocie plné vitamínov A, C a E. Obsahuje enzým nazývaný papaín, ktorý exfoliuje pokožku, odstraňuje odumreté bunky a podporuje hladšiu a žiarivejšiu pleť.

Kurkuma:
Kurkuma, známa svojimi protizápalovými vlastnosťami, obsahuje kurkumín, ktorý môže pomôcť zvládnuť kožné ochorenia, ako je akné a psoriáza. Začlenenie kurkumy do vašej stravy alebo jej lokálne použitie môže prispieť k čistejšej pleti.

voda:
Aj keď nejde o jedlo, zostať hydratovaný je pre zdravú pokožku rozhodujúci. Voda pomáha vyplavovať toxíny z tela, zabraňuje dehydratácii a podporuje pružnosť pokožky. Pre optimálnu hydratáciu sa snažte vypiť aspoň osem pohárov vody denne.

Na záver možno povedať, že kvalitná strava, ktorá obsahuje tieto potraviny bohaté na živiny, môže výrazne prispieť k udržaniu zdravej a žiarivej pokožky. Kombinácia výživnej stravy so správnou rutinou starostlivosti o pleť a ďalšími voľbami zdravého životného štýlu maximalizuje výhody a pomôže vám dosiahnuť žiarivú pleť zvnútra aj zvonku.